Musik, spel och andra nöjen online

Musik

Musikaler – där musik möter teater

Musikaler har fångat mångas intresse under åren och en del är så välkända att praktiskt taget vem som helst har hört talas om dem, även om inte alla skulle kunna säga vad de faktiskt handlar om.

Musikalens ursprung kan spåras ända tillbaka till antika Grekland, men de uppfördes inte på samma sätt som de vi skulle kalla musikaler idag. Genom tiderna har musik och teater haft samspel på många olika vis, men den moderna musikaltraditionen kan sägas började kring mitten på 1800-talet. En del är dock mycket mer specifik och säger att det började med musikalen The Black Crook som för första gången sattes upp sommaren 1866.

Under alla dessa år har det gjorts otaliga musikaler, men några av de mest bestående och populära på senare tid dök upp mellan 1980-2000. I en lista publicerad på den amerikanska sajten Ranker tittade man på hur länge de har varit på scenen och de fem i toppen är:

  1. The Phantom of the Opera (1988)
  2. Cats (1982)
  3. Chicago (1996)
  4. The Lion King (1997)
  5. Les Misérables (1987)

Och alla av dessa kan man fortfarande åka och se idag om man vill. Sajter som Go Music Travel säljer inte bara biljetter utan hela paket för att åka och se dessa och många andra musikaler i antingen London eller New York, två av musikalvärldens främsta städer.

Musikaler är många gånger en väldigt stor turistattraktion i städer som är kända för sina musik- och teaterdistrikt, men allt emellan åt dyker det även upp en musikal som bryter ny mark och får inte bara publiken utan även kritikerna att jubla. För ett antal år sedan, 2011 för att vara exakt, gjorde The Book of Mormon ett sådant genomslag och bara förra året fick vi uppleva det igen när Lin-Manuel Miranda satte upp sin musikal Hamilton.

The Book of Mormon fick för övrigt premiär i Stockholm med en svensk översättning i början på detta år och blev enligt Expressen en ”dundrande succé”. Kanske banar detta vägen för fler fantastiska musikaler i Sverige, det är bara att vänta och se!